V roce 2017 UNESCO zapsalo „Umění neapolského ‚Pizzaiuolo’“ na Reprezentativní seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva. Od té doby se stále častěji mluví o pravé italské pizze, ale jak ji poznáme?
Pizza je řemeslný výrobek, takže se může mírně lišit od pizzerie k pizzerii. Jedno však mají společné – těsto musí být tenké a křehké. Buchtové těsto, jak známe z některých okýnek, nemá s pravou pizzou nic společného.
Těsto se dělá jen z vody, soli, droždí a mouky a nechává se kynout minimálně 8 hodin. Potírá se kvalitním olivovým olejem a ručně se roztáhne.
Kotouč těsta se natahuje výhradně ručně. Tato technika pohybuje vzduchem ze středu směrem ven, takže přídavek zůstane nafouknutý a během pečení vytvoří kůrku.Strojně vytvarovaná pizza není pravou pizzou.
Použité produkty musí být především čerstvé, na čerstvosti italská kuchyně stojí.
• Oloupané rajče rozdrcené ručně patří mezi základy kuchyně.
• V případě čerstvých rajčat je třeba je nakrájet na plátky.
• Buvolí mozzarella (nakrájená na plátky) nebo fior di latte (nakrájená na proužky) musí být rovnoměrně rozprostřeny na pizzu.
• Nastrouhaný sýr (pokud je použit) je třeba na pizzu rozetřít krouživým a rovnoměrným pohybem ruky.
• Čerstvé lístky bazalky se jen položí na výslednou pizzu.
• Extra panenský olivový olej se nalévá spirálovitým pohybem.
Pizza se musí vařit v peci na dřevo, bez pekáče, po dobu 60–90 sekund. Platí, že čím vyšší teplota a rychlejší pečení, tím lépe.
Kůrka musí být 1-2 cm vysoká, rovná a nafouklá. Jeho barva by měla být zlatavá a s velmi malým počtem připálení a bublin. Zvedněte stranu pizzy a podívejte se na část pod ní, zkontrolujte, zda je zlatá a bez silných připálení.
Pizza by měla být kulatá, s průměrem ne větším než 35 cm, kůrka by měla být nafouklá, přičemž střed musí mít tloušťku maximálně 4 mm. Červená barva rajčat vyniká uprostřed a mísí se s olejem a se zelenou oreganem a bílou česneku.
Když je pizza právě vytažena z trouby, měla by mít:
• intenzivní vůni pečeného chleba,
• lehce kyselou vůni rajčat a mozzarelly,
• ovocnou a kořenitou chuť pocházející z oleje a česneku,
• svěží chuť bazalky a oregana.
Pizza má intenzivní a vyváženou chuť, vůně upečeného chleba se mísí s jemně kyselou chutí rajčat, s hořkou a kořenitou chutí oleje a česneku.
Pizza je pokrm, který je esencí středomořské stravy:
Pizza Margherita:Energetická hodnota: asi 800 kcal (vyrobeno z koule těsta o hmotnosti 250 gramů).
Pizza Marinara: Energetická hodnota: asi 550 kcal (vyrobená z koule těsta o hmotnosti 250 gramů).
Tip: Všechny tyto speciality a mnoho dalšího můžete ochutnat přímo v italské restauraci Brno Caruso, případně si je můžete objednat rozvozem domů, prostřednictvím rozvozu pizzy Brno a rozvozu pizzy Olomouc. Vše připravované z čerstvých a kvalitních surovin rozenými Italy.