10 pravidel jak poznat pravou italskou pizzu

zprávy

V roce 2017 UNESCO zapsalo „Umění neapolského ‚Pizzaiuolo’“ na Reprezentativní seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva. Od té doby se stále častěji mluví o pravé italské pizze, ale jak ji poznáme?

  1. Pizza

Pizza je řemeslný výrobek, takže se může mírně lišit od pizzerie k pizzerii. Jedno však mají společné – těsto musí být tenké a křehké. Buchtové těsto, jak známe z některých okýnek, nemá s pravou pizzou nic společného.

  1. Těsto

Těsto se dělá jen z vody, soli, droždí a mouky a nechává se kynout minimálně 8 hodin. Potírá se kvalitním olivovým olejem a ručně se roztáhne.

  1. Technika

Kotouč těsta se natahuje výhradně ručně. Tato technika pohybuje vzduchem ze středu směrem ven, takže přídavek zůstane nafouknutý a během pečení vytvoří kůrku.Strojně vytvarovaná pizza není pravou pizzou.

  1. Produkty

Použité produkty musí být především čerstvé, na čerstvosti italská kuchyně stojí.

• Oloupané rajče rozdrcené ručně patří mezi základy kuchyně.

• V případě čerstvých rajčat je třeba je nakrájet na plátky.

• Buvolí mozzarella (nakrájená na plátky) nebo fior di latte (nakrájená na proužky) musí být rovnoměrně rozprostřeny na pizzu.

• Nastrouhaný sýr (pokud je použit) je třeba na pizzu rozetřít krouživým a rovnoměrným pohybem ruky.

• Čerstvé lístky bazalky se jen položí na výslednou pizzu.

• Extra panenský olivový olej se nalévá spirálovitým pohybem.

  1. Pečení

Pizza se musí vařit v peci na dřevo, bez pekáče, po dobu 60–90 sekund. Platí, že čím vyšší teplota a rychlejší pečení, tím lépe.

  1. Kvalita propečení

Kůrka musí být 1-2 cm vysoká, rovná a nafouklá. Jeho barva by měla být zlatavá a s velmi malým počtem připálení a bublin. Zvedněte stranu pizzy a podívejte se na část pod ní, zkontrolujte, zda je zlatá a bez silných připálení.

  1. Vzhled

Pizza by měla být kulatá, s průměrem ne větším než 35 cm, kůrka by měla být nafouklá, přičemž střed musí mít tloušťku maximálně 4 mm. Červená barva rajčat vyniká uprostřed a mísí se s olejem a se zelenou oreganem a bílou česneku.

  1. Vůně

Když je pizza právě vytažena z trouby, měla by mít:

intenzivní vůni pečeného chleba,

lehce kyselou vůni rajčat a mozzarelly,

ovocnou a kořenitou chuť pocházející z oleje a česneku,

svěží chuť bazalky a oregana.

  1. Harmonie chutí

Pizza má intenzivní a vyváženou chuť, vůně upečeného chleba se mísí s jemně kyselou chutí rajčat, s hořkou a kořenitou chutí oleje a česneku.

  1. Výživová hodnota

Pizza je pokrm, který je esencí středomořské stravy:

Pizza Margherita:Energetická hodnota: asi 800 kcal (vyrobeno z koule těsta o hmotnosti 250 gramů).

Pizza Marinara: Energetická hodnota: asi 550 kcal (vyrobená z koule těsta o hmotnosti 250 gramů).

Tip: Všechny tyto speciality a mnoho dalšího můžete ochutnat přímo v italské restauraci Brno Caruso, případně si je můžete objednat rozvozem domů, prostřednictvím rozvozu pizzy Brno a rozvozu pizzy Olomouc. Vše připravované z čerstvých a kvalitních surovin rozenými Italy.

Předchozí článekProč doplňovat vitamín C?
Další článekAtopický či kontaktní ekzém? Který z nich se na vaší kůži objevuje?
- Reklama -spot_img
pr článek

Redakce doporučuje

Články autora