Pitný režim a jeho zásady

zprávy

Bez konzumace jídla může člověk přežít i několik měsíců, ale bez tekutin si můžeme již po jednom dni přivodit vážné zdravotní potíže. Lidské tělo je tvořeno ze 70 procent vody a jako úplné minimum potřebuje půl litru tekutin denně. Jen za takových okolností mohou být zachovány veškeré životní funkce a vylučování jedovatých látek, aby člověk zůstal svěží, konný a zdravý. Potřebnou část tekutin dokáže tělo pokrýt z přijímané potravy, ale zbytek je nutno doplnit tekutinami.

Na doplnění tekutin bychom neměli čekat až do chvíle, kdy pocítíme žízeň. Žízeň vzniká tehdy, jestliže tělo již ztratilo 0,5 procenta své váhy ve formě tekutin. U starších lidí se navíc pocit žízně čím dál více ztrácí. Často si uvědomí teprve bolest hlavy, která je jedním z prvních příznaků stávajícího nedostatku tekutin. Měli bychom pít pravidelně menší množství vody. Rovněž děti bychom měli vést k dodržování pravidelného pitného režimu.

Voda

Nejen krev, ale také i voda je zvláštní tekutina. Díky svým speciálním vlastnostem má schopnost rozpustit velké množství živin, solí a minerálů, které přijmeme z potravy a umožní  jejich transport v organismu. Voda je život a nedostatek vody znamená smrt, což platí pro všechno živé. Organismus proto zachází se svými zásobami velice patrně. Lidským trávicím traktem denně proteče asi jedenáct litrů vody, díky nimž mohou být veškeré důležité živiny, soli a minerální látky vstřebány v organismu.

Balená voda nebo ta z kohoutku?

Většinou není problém pít vodu z vodovodu, pochybnosti jsou opodstatněné v případě, že v domě nebo v bytě jsou ještě olověné nebo měděné trubky z minulého století. Kvalitu vody si můžeme ověřit u vodáren, která se nachází v místě našeho bydliště a zajišťuje dodávku vody. V rámci pokrytí potřeby tekutin je vhodná stolní nebo minerální voda. Na zahnání pocitu žízně je naprosto nevhodná voda, která je stáčená z léčivých pramenů, protože obsahuje vysoké procento určitých minerálů. Její užívání je vhodné při nejrůznějších onemocněních a potížích.

- Reklama -spot_img
pr článek

Redakce doporučuje

Články autora