Turecký sed či poloha písmene W: Sedí v nich vaše dítě? Pozor, jsou zde velká rizika!

zprávy

Sezení v poloze písmene W je u dětí časté, přináší však svá rizika.
Podle fyzioterapeutky Rebeky Martinkovičové se kvůli nesprávnému sezení zhoršuje celkový stav páteře. Velmi často je střed těla extrémně oslaben. Víte, jaké dvě nejčastější polohy při sezení, děti dělají a co to může způsobit?

Poloha písmene W

Vídat v ní často menší děti. Podle odbornice je však pro končetiny krkolomná a má svá rizika pro další vývoj držení těla a vývoj kloubů dolních končetin.

Poloha v tureckém sedě

Problémy po ní mohou nastat v důsledku omezené vnější rotace kyčle. Aby dítě vykompenzovalo tento nedostatek, v tureckém sedu pánev posune dozadu a ohne trup. U těchto dětí se často objevuje laterální tibiální torze. Je to vytočení píšťaly směrem ven. Chodidla proto směřují špičkami od sebe u jablíčků směřujících dopředu, což se projevuje i při chůzi.

Ideální sezení je s ohnutím končetin v pravém úhlu a opřenými zády o opěradlo židle.
Jak je to správné?

Při správném sezení by chodidla měla dosáhnout na zem. Základem je pravidlo pravého úhlu. Ten by měl být v bedrech, kolenou i kotníku. Pracovní místo dítěte je proto třeba přizpůsobit tělesné výšce. Zkontrolovat je třeba způsob sezení, výšku židle a stolu i typ židle.

Co také pomáhá?

Kromě zdravého sezení lze problémům vyhnout i pomocí pohybu. Podle fyzioterapeutky by si čas na pohyb měli najít i žáci na distančním vzdělávání, a to během přestávek. Nejvíce však zdraví pomáhá pobyt na čerstvém vzduchu. Trávit čas v přírodě, jet na procházku, vytáhnout turistické boty a dát si turistiku. Velmi vhodné ke korekci vadného držení těla je plavání, lezení na umělé stěně či cvičení s vlastní váhou těla.

- Reklama -spot_img
pr článek

Redakce doporučuje

Články autora